Creditcard

Wat is een Creditcard

Met een creditcard kunt u overal ter wereld in veel winkels, hotels en restaurants betalen zonder dat u op dat moment over contant geld beschikt. Ook kunt u met een creditcard contant geld opnemen bij geldautomaten over de hele wereld. U kunt betalen en geld opnemen tot een vooraf overeengekomen limiet is bereikt.

Rente en kosten op een creditcard

Eens per maand worden de uitgegeven bedragen van uw rekening afgeboekt. Omdat u het geld achteraf terugbetaalt, moet u aan de creditcardorganisatie een rentevergoeding betalen. In bijna alle gevallen bieden de organisaties ook de mogelijkheid om het bedrag in termijnen terug te betalen. Hiervoor brengt men u een rentepercentage in rekening.

Doordat de rente vaak relatief hoog is, bent u doorgaans duurder uit met een creditcard dan met een doorlopend krediet of een persoonlijke lening bij een bank.
Bovendien betaalt u voor het gebruik van de creditcard altijd een jaarlijkse vergoeding. Deze vergoeding is afhankelijk van het type kaart dat u gebruikt en van de uitgevende instantie.

Voordelen van een creditcard

Het grootste voordeel van een creditcard is het feit dat u nooit zonder geld zit. Dus als u iets leuks ziet dat u graag wilt kopen, dan kan dat.
Een ander voordeel is dat u het aankoopbedrag in maandelijkse termijnen mag terugbetalen. Bovendien is alles wat u koopt met uw creditcard voor een bepaalde periode na de aankoop gedekt tegen verlies en diefstal.

Nadelen van een creditcard

Het grootste nadeel van een creditcard is de hoge rente die u betaalt. De rentepercentages zijn stukken hoger dan die voor een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Een ander nadeel is het gemak waarmee u dingen kunt kopen of bestellen via internet. Omdat er niet daadwerkelijk geld uit uw portemonnee gaat, is er niet echt een bezwaar om iets aan te schaffen wat u misschien niet echt nodig heeft. De aanvraag van een creditcard wordt geregistreerd bij het BKR.

Leentip

Gebruik uw creditcard weloverwogen. Denk goed na of u het product wel echt nodig heeft voordat u op de betaalknop klikt, of voordat u in uw favoriete warenhuis een aankoop doet.