Debitcard – Prepaid Creditcard

In Europa is de debitcard, ook wel prepaid creditcard genoemd, nog lang niet zo bekend als in de Verenigde Staten.

Gelukkig komen ook hier steeds meer mensen tot het besef dat je geld pas uit kunt geven als je het hebt. En daarom raakt de debitcard steeds bekender.

Wat is de debitcard

De creditcard kent eigenlijk iedereen. Dat is de kaart waarmee u zaken kunt kopen zonder dat u op dat moment over geld beschikt. De creditcardmaatschappij of de bank schieten u het geld voor. En aan het eind van de maand moet u het openstaande saldo terugbetalen.

In sommige gevallen kunt u het totaalbedrag ook in maandelijkse termijnen teruggeven. Voor dit krediet betaalt u rente en bovendien wordt u aangemeld bij het BKR. Ook als u geen betalingsachterstand heeft.

De debitcard is eigenlijk een prepaid creditcard. U stort geld op de kaart vanaf uw bankrekening of via iDeal. Het saldo op uw debitcard kunt u besteden bij alle winkels, hotels en restaurants waar u ook met een creditcard terecht kunt. En ook op internet kunt u ermee betalen.

De kosten van een debitcard

Afhankelijk van het type debitcard variëren de jaarlijkse kosten tussen ca. € 10 en € 50
De transactiekosten zijn ook per debitcard verschillend, dus het verdient aanbeveling eerst de verschillende kaarten met elkaar te vergelijken.

Bij de meeste kaarten wordt een wisselkoersopslag berekend wanneer u aankopen in een andere valuta doet.

Met bijna elke debitcard kunt u contant geld opnemen uit een geldautomaat. Hiervoor worden kosten gerekend tussen de € 1 en € 5 per opname.

Voordelen van de debitcard

Het grootste voordeel van de debitcard of prepaid creditcard is dat u nooit méér uit kunt geven dan het saldo op uw kaart. Zo komt u niet in de verleiding om dingen te kopen die niet echt nodig zijn, zonder dat u er eigenlijk het geld voor heeft.

Een ander voordeel is dat iedereen vanaf 18 jaar die in de EU woonachtig is, een debitcard kan aanvragen. Ook als u geen vast inkomen heeft en zelfs als u een BKR registratie heeft.

En omdat u op de debitcard geen krediet heeft, is er geen enkel risico voor de bank en wordt uw kaart niet bij het BKR geregistreerd. Het enige dat u nodig heeft is een legitimatiebewijs en een vast adres.

Nadelen van een debitcard

U moet de debitcard eerst opladen voordat u hem als prepaid creditcard kunt gebruiken. Wanneer het saldo op uw debitcard dus niet hoog genoeg is, kunt u de aankoop simpelweg niet doen. Ook niet als dit eigenlijk noodzakelijk zou zijn.

Leentip

Zorg dat het saldo op uw debitcard altijd voldoende is, zodat u niet voor onverwachte teleurstellingen komt te staan.