Flitskrediet Minilening

Wat is een flitskrediet minilening?

Een flitskrediet minilening (ook wel SMS krediet genoemd) is een lening voor een laag bedrag en met een zeer korte looptijd. Denk hierbij aan een krediet van een paar tientjes tot enkele honderden euro’s. De looptijd is maximaal 3 maanden.

Voordeel van een flitskrediet

Het grootste voordeel is de snelheid waarmee je de lening kunt regelen. Binnen een paar minuten kun je een aanvraag doen en enkele minuten later heb je het geleende bedrag op je rekening. Een ander voordeel kan zijn dat een aantal aanbieders van deze flitskredieten geen BKR check uitvoert, en u dus ook met een BKR Registratie bij deze geldverstrekkers terecht kunt voor een minilening.

Nadeel van een minilening

De kosten die aan deze vorm van lenen verbonden zijn, liggen vaak een heel stuk hoger dan bij een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Hoewel aanbieders van dergelijke leningen zich aan de wettelijke voorschriften moeten houden, doen ze dat lang niet allemaal. Ze rekenen enorm hoge percentages die kunnen oplopen tot meer dan 30% per jaar.

Flitskrediet en de AFM

Tot Mei 2011 konden aanbieders van minileningen en flitskredieten ongestoord hun gang gaan omdat ze buiten het toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) vielen. Vanaf die datum is de wetgeving aangescherpt en moeten ook aanbieders van kortlopende leningen zich aan deze voorwaarden houden. Zo mogen ze maximaal de wettelijke rente plus een opslagpercentage van 12% rekenen. Dat is in totaal maximaal 15%.

Leentip

Als je snel een klein bedrag nodig hebt, kan een flitskrediet of minilening een uitkomst zijn. Maar denk heel goed na of je de extra kosten wel kunt en wilt betalen voordat je zo’n lening afsluit.