Hypotheek

Een hypotheek is wel de meest bekende vorm van lenen. Het is in diverse opzichten een bijzonder soort lening.

Wat is een hypotheek?

Een hypotheek is het geld dat u leent en gebruikt voor de aanschaf van een onroerende zaak (bijna altijd een woonhuis), met deze zelfde onroerende zaak als onderpand. Het geld wordt (al dan niet via een onafhankelijke tussenpersoon of hypotheekbemiddelaar) verstrekt door een bank of verzekeringsmaatschappij. Met het geld dat u leent, koopt u het huis dat daarmee uw eigendom wordt.

Tegelijk is het huis onderpand: als u rente en aflossing niet meer kunt betalen, heeft de bank het recht om het huis te verkopen om zo zijn geld terug te krijgen. Voordat de bank een hypotheekovereenkomst met u wil afsluiten, kijkt men naar twee dingen: uw inkomen (verdient u genoeg om de maandelijkse lasten te kunnen betalen) en de waarde van het huis (brengt het in geval van gedwongen verkoop genoeg op).

Voordelen van een hypotheek

Op deze manier heeft de bank redelijk veel zekerheid. Daardoor kan de rente dus laag zijn in vergelijking met bijvoorbeeld een doorlopend krediet of persoonlijke lening.

Bijkomend voordeel is dat de rente van een hypotheek voor de eerste eigen woning aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Dat kan u u dus veel geld schelen: tussen de 32 en de 52% van de rente die u betaalt. Dit is afhankelijk van uw inkomen: hoger inkomen = hogere belasting = meer voordeel!

Soms ontstaat in de loop der tijd een flink positief verschil tussen de werkelijke waarde van uw huis en de resterende hypotheekschuld. Dan spreken we van overwaarde. U heeft dan de mogelijkheid uw hypotheek te verhogen om aan extra geld te komen. Uw maandlasten worden dan uiteraard wel hoger.

Leentip

Let op: het oversluiten van uw hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek kan flinke kosten met zich meebrengen. De rente voor de extra hypotheek is alleen als hypotheekrente aftrekbaar voor de inkomstenbelasting als u het geld gebruikt voor het onderhoud van uw eigen (eerste) woning. Koopt u bijvoorbeeld een auto of boot, dan mag u de rente niet aftrekken.