Klantenkaart

Wat is een Klantenkaart

Steeds vaker geven winkels en bedrijven, in het kader van klantenbinding, zogenaamde klantenkaarten of winkelpasjes uit. De gebruiker van de kaart krijgt vaak aantrekkelijke kortingen bij aankopen in de winkel of hij kan gebruik maken van speciale aanbiedingen. Deze klantenkaart is vaak ook te vergelijken met een creditcard.

Met zo’n kaart koopt u een artikel zonder dat u op dat moment over contant geld hoeft te beschikken. U krijgt de rekening pas later.

Met de klantenkaart betalen in termijnen

Bij een aantal van deze winkels en bedrijven mag u het openstaande bedrag van uw kaart zelfs in termijnen terugbetalen. Zodra een deel van het bedrag is betaald, mag u vaak weer opnieuw aankopen op rekening doen, tot aan een vooraf vastgestelde limiet.

Dit lijkt veel op een doorlopend krediet maar u betaalt voor een krediet gekoppeld aan een klantenkaart een fors hogere rente dan bij het doorlopend krediet of een persoonlijke lening. Rentepercentages van zo’n 15% zijn voor deze kaarten heel gebruikelijk.

Leentip

De klantenkaart geeft u in veel gevallen recht op korting en aanbiedingen van de betreffende winkelier. Daarmee is het hebben van een klantenkaart in veel gevallen heel aantrekkelijk. Let goed op voordat u de creditcard functie van uw klantenkaart activeert. Zelfs als u niets koopt op afbetaling moet in in alle gevallen een jaarlijkse bijdrage betalen die kan oplopen tot enkele tientjes.