Kopen op Afbetaling en Postorderkrediet

Kopen op afbetaling – Postorderkrediet

Bijna alle postorderbedrijven bieden u de mogelijkheid de rekening in termijnen af te betalen. Ook wel kopen op afbetaling genoemd. Het gaat dan om het zogenaamd postorderkrediet. Ook bij lage bedragen kunt u vaak van deze mogelijkheid gebruik maken.

Wat is een postorderkrediet?

Een postorderkrediet is bij veel postorderbedrijven een soort doorlopend krediet. U kunt dan tot een bepaalde limiet aankopen doen. En alles wat u heeft afgelost, mag u dan weer gebruiken voor nieuwe aankopen.

De hoogte van uw kredietlimiet is afhankelijk van uw inkomen, maar veel postorderbedrijven hanteren een redelijk soepel acceptatiebeleid. Als u een deel van uw openstaande rekening heeft betaald, mag u weer nieuwe bestellingen doen. Veel mensen maken van deze mogelijkheid gebruik en hebben daardoor vaak langlopende verplichtingen bij postorderbedrijven.

Postorderkrediet is het duurste krediet

U betaalt bij een postorderkrediet altijd een fors hogere rente dan u voor een lening bij een bank betaalt. Deze rente ligt over het algemeen dicht bij het wettelijk maximum. De bedrijven lopen dan ook behoorlijk veel risico met wanbetalers te maken te krijgen. Het maximale rentepercentage dat het postorderbedrijf mag rekenen is de wettelijke rente plus een verhoging van 12%. Samen is dat circa 15%. Er zijn bijna geen postorderbedrijven te vinden die niet het maximale rentepercentage en de maximale kosten in rekening brengen.

Leentip

Wanneer u een grote aanschaf gaat doen, is het dus vaak beter en veel goedkoper om een persoonlijke lening of een doorlopend krediet af te sluiten. Dit kan u tot wel 10% rente schelen.

De koper heeft bij koop op afbetaling altijd het recht om toekomstige termijnen eerder te betalen. Voor het geval hij alle toekomstige termijnen in een keer wil betalen heeft de koper recht op een korting van 5% van alle nog openstaande termijnen.

Kijk altijd of u niet ergens anders geld kunt lenen voordat u een postorderkrediet afsluit. Hoe gemakkelijk het ook lijkt om te kopen op afbetaling.