Lening op onderpand

Wat is een Lening op onderpand

Omdat er voor de geldverstrekker minder risico kleeft aan een lening op onderpand, is dit een relatief makkelijke en goedkope vorm van lenen.

De financier heeft immers uw onderpand. Hij krijgt dus in elk geval zijn geld terug als u niet aan uw verplichtingen voldoet.

Vormen van lening op onderpand

De meest bekende vorm van lenen op onderpand is de hypotheek. De bank leent u het geld om een huis te kopen en zij krijgen het huis als onderpand voor de lening. Kijk voor meer informatie over hypotheken op onze pagina Hypotheek.

Een alternatieve manier om een lening op basis van een onderpand te krijgen is het belenen van de polis van uw levensverzekering.

Als u een levensverzekering heeft zonder lijfrenteclausule en de verzekering maakt geen deel uit van een zgn. levenhypotheek, kunt u deze polis belenen tegen een percentage van de afkoopsom van de polis. Om dit te kunnen doen, dient in de voorwaarden van de levensverzekering te staan dat de polis beleend mag worden.

Dit krediet krijgt u in dat geval bij de verzekeraar van de levensverzekering. Het beleningspercentage is zo’n 90 tot maximaal 100 procent van de afkoopwaarde. Dit krediet kunt u opnemen tot de einddatum van de verzekering.

In een aantal gemeenten bestaat een Gemeentelijke Kredietbank. En overal in nederland vindt u particuliere geldverstrekkers die bereid zijn u een lening op onderpand te verstrekken. Dit noemen we een pandhuis of lommerd.

Voordelen van een lening op onderpand

Omdat de kredietverstrekker relatief weinig risico loopt, kunt u vaak lenen tegen gunstige voorwaarden. En in een aantal gevallen kan een bestaande lening worden uitgebreid als u een onderpand inbrengt. Denk daarbij aan een zakelijk krediet waarbij u uw eigen woning inbrengt.

Nadelen van een lening op onderpand

Het grootste nadeel is dat wanneer u (tijdelijk) niet aan uw betalingsverplichting kunt voldoen, de kredietverstrekker uw onderpand kan verkopen. Bij zo’n gedwongen verkoop komt het vaak voor dat het onderpand minder opbrengt dan het bedrag van uw lening. Denk hierbij bijvoorbeeld aan executieverkoop van uw huis.

Leentip

Denk goed na voordat u de van opa geërfde ring of het gouden horloge van uw vader als onderpand geeft. U loopt het risico dat u het niet meer terug ziet als u even de maandelijkse termijn niet kunt betalen.