Rood staan bij de bank

Wat is Rood staan bij de bank

Rood staan bij de bank betekent dat u de beschikking heeft over een krediet dat is gekoppeld aan uw bankrekening. U mag tot een afgesproken maximumbedrag rood staan op uw bankrekening. In geval van een dergelijke kredietafspraak betaalt u bij rood staan een lagere rente dan bij een ongeoorloofde roodstand.

Elke bank hanteert voor deze kredietmogelijkheid z’n eigen naam (bijvoorbeeld salariskrediet, kwartaalkrediet of debetfaciliteit).

Mag ik zomaar rood staan bij de bank?

We stonden met z’n allen aan het einde van 2012 zo’n 10 miljard euro rood, en de verwachting is dat het eind 2013 niet veel anders zal zijn. Steeds meer mensen worden door de omstandigheden gedwongen om (tijdelijk) rood te staan bij hun bank.

Banken zijn over het algemeen redelijk makkelijk met het verstrekken van zo’n kortlopende kredietfaciliteit. De enige eis is dat er maandelijks geld wordt gestort zoals bijv. uw salaris. De hoogte van de kredietlimiet is vaak afhankelijk van het bedrag dat maandelijks op de rekening gestort wordt. De limiet kan bijvoorbeeld een of meerdere malen de hoogte van het maandsalaris zijn.

De roodstand moet vaak binnen drie maanden weer aangezuiverd zijn. Vooral wanneer het gaat om kortdurende tekorten en kleinere bedragen is het handig deze via uw bankrekening te financieren.

Leentip

Rood staan is erg gemakkelijk en verleidelijk, maar ook relatief duur door een hoge debetrente. Een rente van rond de 15% is helemaal niet ongebruikelijk. Dus het is aan te raden om de tarieven bij uw bank goed in de gaten te houden.

Tijdelijk rood staan bij de bank is vaak een hele makkelijke oplossing om even snel iets aan te kunnen schaffen of om een paar dagen te overbruggen als u aan het eind van uw salaris nog een stukje maand over heeft. Wanneer het u gaat om duurdere goederen aan te schaffen, overweeg dan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.