Voorschot op effecten

Wat is Voorschot op effecten

Wanneer u reeds in het bezit bent van effecten (aandelen, obligaties etc.), is het mogelijk om krediet te krijgen met die effecten als onderpand. We noemen dit voorschot op effecten.

Over het algemeen gebruiken particuliere beleggers een dergelijk krediet om nieuwe effecten aan te kopen. Maar u kunt het krediet naar eigen goeddunken besteden. Hier zijn over het algemeen geen voorwaarden verbonden.

Voordeel van een voorschot op effecten

Vanwege het onderpand is het rentepercentage vaak lager dan de rente op een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Afhankelijk van de geldverstrekker, kunt u ongeveer 50 tot 80% van de waarde van de effecten als krediet krijgen.

Nadeel van voorschot op effecten

Het grote nadeel is dat wanneer de beurskoersen dalen, het onderpand ook evenredig minder waard wordt. De bank kan u op dat moment verzoeken het onderpand aan te vullen zodat de borg weer toereikend is voor het verstrekte voorschot op effecten.

Leentip

Als u in het bezit bent van effecten en plotseling een grote uitgave moet gaan doen of u wilt effecten bijkopen, dan is een voorschot op effecten een relatief goedkope vorm van financiering. De bank loopt namelijk minder risico vanwege het onderpand.